A vér szállítja a fontos tápanyagokat és az oxigént a testben a sejtekhez és a szervekhez. Ha vérveszteség ér minket, vagy nincs elég vörösvérsejtünk, akkor gyengének, bágyadtnak, erőtlennek érezhetjük magunkat, a hosszú távú vérszegénység pedig súlyos, akár életveszélyes károkat is okozhat a szervezetnek. Az alább dolgokat tehetjük meg a vérünk egészsége érdekében.
Együnk sok vasban gazdag ételt!
A szervezetünkben található vas 70 százaléka vörösvérsejtekben található, komplex fehérjében, a hemoglobinban raktározódik. A hemoglobin termeléséhez tehát vasra van szükség, amihez vasban gazdag ételeket kell ennünk. Ilyen a vörös hús, a csirke, a pulyka, a hal, a tengeri herkentyűk és a sertéshús, illetve a tofu, a csicseriborsó, a szójabab és a szilvalé. Nagyon jót tesz ezen kívül a csalántea rendszeres fogyasztása is.
Együnk sok C-vitaminban gazdag ételt!
A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért szintén nagyon fontos a megfelelő vérképzéshez. Együnk sok citrusfélét, kivit, epret, mandarint, kelbimbót, káposztát, paradicsomot, paprikát, brokkolit és leveles zöldeket.
Vigyünk be sok folsavat!
A folsav segíti a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek termelődését is – a várandós nőknek pedig magasabb a folsav szükségletük. Sok folsav van a spenótban, a babfélékben, a marhamájban, a tojásban, a narancsban és a banánban is. Fontos még a B12-vitamin is, szintén a vörösvérsejtek termelődéséhez.
Vigyünk be elég rezet!
A réz a vassal együttműködve segíti a vörösvérsejtek termelődését és a vas felszívódását is. Sok van belőle a teljes kiőrlésű gabonákban, a diófélékben, a babfélékben, a májban, a burgonyában és az osztrigában is.
Hozzászólások