Nem a vízivás az egyetlen módja szervezetünk hidratálásának. Mutatjuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek elfogyasztásával napi folyadékszükségletünk egy részét is pótolhatjuk.
Uborka
Az uborka 95 százaléka víz, emellett pedig rendkívül alacsony a kalóriatartalma. Segítségünkre lehet a különböző gyulladások legyőzésében és lassíthatja szervezetünk öregedési folyamatát is.
Sárgarépa
A sárgarépa víztartalma 90 százalék körül van, ráadásul tápanyagokban is igen gazdag: a benne lévő béta-karotin és egyéb antioxidánsok rákellenes hatásúak és a szívünket is erősítik.
Cukkini
A cukkini 95 százaléka víz, magas antioxidánstartalma pedig segít megvédeni sejtjeinket a károsodástól.
Jégsaláta
A jégsalátának is 95 százalékos a víztartalma, ráadásul található benne kálium, mangán, vas, kalcium, magnézium és foszfor is.
Spenót
Bár a spenótban nincs annyi víz, mint a jégsalátában, nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, folsavat, mangánt és magnéziumot. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek a a különböző gyulladások és a rák elleni küzdelemben.
Angol zeller
Az angol zeller 95 százalékos víztartalma mellé nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, folsavat és káliumot. Magas rosttartalma pedig jót tesz az emésztésnek, ezzel segít megakadályozni az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásokat.
Karfiol
A karfiolnak 92 százalékos a víztartalma, és gazdag C-vitaminban, valamint K-vitaminban.
Paradicsom
A paradicsom 95 százalékban vízből áll, és nagy mennyiségben megtalálható benne a likopin nevű antioxidáns, amely segíthet a rák elleni küzdelemben, a „rossz” koleszterinszint (LDL) csökkentésében és szívünk egészségének megőrzésében.

Görögdinnye
Az édes, mégis alacsony kalóriatartalmú görögdinnye kitűnő szomjúságoltó a nagy melegben, köszönhetően 91 százalékos víztartalmának. A paradicsomhoz hasonlóan pedig sok benne a likopin antioxidáns is.
Eper
Az eper 91 százalékos víztartalma mellett flavonoidokban is gazdag. Ez is egy antioxidáns, amely segíti agyunk működését.
Grapefruit
A sok rost és C-vitamin mellett a grapefruitnak 90 százalékos a víztartalma.
| Élelmiszer, élelmi anyag | Víztartalom (%) |
| Búzaliszt | 12 |
| Főtt rizs | 79 |
| Hüvelyesek | 12 |
| Kenyér | 31-38 |
| Burgonya (nyers) | 75,7 |
| Kukorica | 67,7 |
| Paradicsom | 93,7 |
| Sárgarépa | 88,5 |
| Uborka | 96 |
| Gomba | 8591 |
| Banán | 73,1 |
| Alma | 90,5 |
| Görögdinnye | 91,5 |
| Narancs | 88 |
| Szőlő | 79 |
| Dió | 8,2 |
| Napraforgómag | 10,3 |
| Margarin | 19,5 |
| Csirkehús | 72 |
| Sertéscomb | 70 |
| Párizsi | 97,2 |
| Téliszalámi | 23,3 |
| Harcsa | 80,5 |
| tehéntej 2,8 %-os | 87,7 |
| Trappista sajt | 38,2 |
| Tojásfehérje | 85,5 |
| Tojássárgája | 50,7 |
| Tejcsokoládé | 1,2 |


Hozzászólások