Gyógynövények, amelyek jót tesznek az agynak

Bizonyos fűszerek és gyógynövények nem csak ízük miatt jó, ha ott vannak a kamrapolcon. Vannak közöttük olyanok, amelyek segíthetnek megőrizni memóriánk frissességét.

Gyömbér

A legtöbb agyi betegséget a szervezetben jelen lévő gyulladások okozzák, ezért nem meglepő, hogy olyan, közismerten gyulladásgátló hatással rendelkező élelmiszerek, mint a gyömbér hatásosak lehetnek ellenük. Egy amerikai kutatás eredményei szerint a gyömbér a Parkinson-kór kezelésében is hatásos lehet. Vágjunk durvára egy ujjnyi gyömbérgyökeret, tegyük egy edénybe, öntsünk rá két pohár vizet, és alaposan forraljuk fel. Fedjük le, és főzzük gyöngyözve háromnegyed órán át, majd kihűlés után fogyasszunk belőle egy kis pohárkával napi két-három alkalommal.

Borókabogyó

A vadételek kedvelt fűszere nemcsak húgyúti betegségek esetén segíthet, de Alzheimer-kórosoknál lelassíthatja a betegség súlyosbodását is. Kutatások szerint erős antioxidáns, emiatt pedig már illóolajának rendszeres belélegzése is nagyon jó hatással van a szervezetre és az agy egészségére is. Egy teáskanál szárított borókabogyót számoljunk egy csésze vízhez. A bogyókat tegyük forró vízbe, áztassuk tíz percig, és az így kapott italból fogyasszunk naponta három pohárral. Ne használjuk egyszerre huzamosabb időn át, vesebetegek, terhes nők és szoptatós édesanyák pedig inkább kerüljék.

 

Rozmaring

Nemcsak a sült húsok lesznek tőle sokkal finomabbak – ez a fűszernövény arra is képes, hogy élénkítse az agyban a vérkeringést, emiatt nagyon jó hatással van a memóriára. Egy csésze vízbe áztassunk be két teáskanál szárított rozmaringot, és hagyjuk állni tíz percig. Szűrjük le, és fogyasszunk belőle napi két-háromcsészényit.

Zsálya

Ezt a növényt már igen régóta használják memóriazavarok és agybetegségek kezelésére, és hatékonyságát kutatások is bizonyították. Jó hatással van a kognitív képességekre, a szómemóriára és a hangulatra is. Egy teáskanál szárított zsályát adjunk egy csésze forró vízhez, áztassuk tíz percig, szűrjük le, és fogyasszuk naponta két alkalommal.

 Szegfűszeg

szegfűszeg gyógyhatásairól a legtöbb embernek csak a fogfájás csökkentése jut eszébe, pedig ennek a jellegzetes, kellemes illatú fűszernövénynek az agyunkra is nagyon jó hatása van. A szegfűszeg illóolaja csökkenti a stresszt, energikusabbá, figyelmesebbé és fogékonyabbá teszi az agyunkat, és nagyon jó kiegészítője lehet más illóolajoknak, például a nyugtató hatású levendulának, az élénkítő narancsnak vagy bazsalikomnak.

Fahéj

fahéjban található összetevők, elsősorban a epikatechin és a cinnamaldehid, az Alzheimer-kór elleni küzdelemben játszanak jelentős szerepet, megakadályozzák az agysejtek kóros megduzzadását (ezt a jelenséget az agysérüléseket és stroke-ot követő komplikációkkal hozták összefüggésbe), és az öregedéssel együtt járó neurológiai problémák ellen is védelmet nyújthatnak. A fahéj illóolaja amellett, hogy rendkívül jó hatással van az agyunkra, meg is nyugtat és a szorongást is csökkenti.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A legjobb gerinctorna derékfájdalomra

A konyhasó ennyi mindenre jó